Almere.org

Politieke Markt bestaat 10 jaar


Links extremist Frits Huis van Leefbaar Almere weet wanneer er een camera op hem gericht is! Zie: Nieuwsuur 18 jan. 2014  

Column - Waar zijn ze nou al de Almeerse politici met hun aardige anekdotes over het oh-zo 'succesvolle' concept Politieke Markt? 10 Jaar Politieke Markt moet toch wel iets te vertellen opleveren,..? Dit schreef ik op het Dichtbij.nl forum onder een artikeltje over dit onderwerp dat ook nog eens verwees naar AlmereVandaag waar wel een stukje geschreven was. Maar nee, zelfs niet in verkiezingstijd kunnen de plaatselijke politici zich iets herinneren over de afgelopen 10 jaar Politieke Markt. Of anders, de politici hebben de afgelopen 10 jaar in ieder geval niet geleerd op het internet te reageren als het hun eigen markt betreft.
 

De Politieke Markt was een aardige gedachte in het begin. Van heinde en verre kwamen nieuwsgierige collega politici de markt bekijken. Sommigen steden namen het concept van Jan Dirk Pruim de griffier in Almere, zelfs over. Maar, ik heb zo mijn bedenkingen. Ik weet niet of dit allemaal zoveel beter is dan het was zonder dit politieke systeem. Ik ben eerlijk gezegd gewoon voor de aloude commissievergaderingen want de Politieke Markt is mij veel te gezellig voor iets dat eigenlijk bloedserieus is vanwege het gevaar van behoud van de democratische waarden, die met deze opzet aardig op de tocht staan.

Haanstra wil wethouder worden in Oegstgeest

Soms zijn er toch nog geïnteresseerde journalisten die zich echt verdiepen in de achtergronden van bepaalde karakters, zeker als die wethouder (willen) worden in hun gemeente. Mooi, die geef ik dan natuurlijk naar eer en geweten een feitenrelaas, zo ook over Johanna Haanstra en haar PvdA activiteiten in Almere.

Column: Dag Siem,

Daar vraag je me wat, tijdens haar PvdA fractievoorzitterschap heeft zij onze stichting Digitaal Almere kapot gemaakt en mijn karakter in deze stad vermoord. De PvdA in Almere was doodsbang voor het internet en de macht daarvan die hun zichtbaar dunnetjes door de vingers gleed: ze snapten er niets van. Het antwoord was dat die partij (met PvdA wethouder Lies Spruit, nu burgemeester in Lisse) stichting Kennisstad Almere oprichtte (het 'succes' daarvan staat hier: http://zwartboek.almere.cc) om zo hun macht ook op internet zeker te stellen.

Ja, zij is een 'machtspoliticus' opgehangen aan het Joop den Uijl tijdperk. Kijk naar haar foto, ze is net een dochter van Den Uijl een Den Uijl adept. Daarom vind ik het ook zo gek dat zij voor een andere partij dan de PvdA in het college van Oegstgeest komt: zal wel een centenkwestie zijn: mevrouw houdt van grote dure huizen. Ook staat zij aan de wieg van het op rij wegsturen van maar liefst drie VVD wethouders met haar achterbakse achterkamertjes politiek. Ik zou als ik jou was de VVD wethouders daar maar waarschuwen, details staan hier: http://dial.almere.cc. Maar dat dossier gaat je veel tijd kosten, Haanstra fungeert het liefst op de onzichtbare achtergrond dus daar komt ze amper in voor.

In memoriam: Pers Almere al negen jaar dood!

Peter Aggenbach - DIAL/AlmereColumn - Aan de veel te voorzichtige en veel te nette column van Mario Withoud op de website van Dichtbij.nl/almere heb ik natuurlijk nog wel iets toe te voegen. Withoud beklaagt zich daarin over één van mijn stokpaardjes: het Almeerse lokale journaille, of wat daar voor doorgaat. Vandaar!
Volgens Withoud wordt er zelden meer iets onderzocht of binnenstebuiten gekeerd in Almere sinds het vertrek, 1 januari 2003, van het ‘Dagblad van Almere’. En dát klopt! En dááraan erger ik mij in ieder geval al jaren kapot! Daarom is het goed dat Withoud erover begint, maar hij komt helaas niet overtuigend genoeg over.


De burgers van Almere zijn uitermate slecht geïnformeerd omdat het aan een normale krant, met een normale redactie ontbreekt. Normaal betekent hier, zoals het een krant betaamt, met journalisten die zich de benen uit hun lijf lopen om o.a. zaken te onderzoeken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit soort ‘dingen’ komen - als we de drie plaatselijke sufferdjes [1] [2] [3], de mislukte lokale omroep, en de eveneens mislukte regionale omroep mogen geloven - niet voor in Almere. Zijn er geen misstanden? Nee, volgens gevestigde media in Almere niet, want ze schrijven er niet over en laat staan dat ze iets onderzoeken.

Gelukkig weet Withoud ook dat er wél misstanden zijn, maar het zou veel te duur zijn om dieper op al die narigheid in te gaan, laat staan te onderzoeken, zo schrijft hij. Helaas weet niemand er een oplossing voor en ‘Almere’ laat dat maar zo. Ik hoef hier niet te vertellen dat dit proces van nalatigheid eigenlijk veel mensen uit het Circuit erg goed uitkomen(…)

Zo schrijft Withoud omzichtig om vooral niemand tegen de schenen te schoppen: Daarnaast speelt er genoeg in Almere waar meer over te vertellen valt. Ik noem maar wat. Hoe gewenst en realistisch is de groei van Almere nog? Hoe staat het hier werkelijk met de criminaliteit? Valt die criminaliteit mee zoals de burgemeester zegt of heeft de PVV gelijk? Waarom komt zo weinig van de cultuursubsidie terecht bij kunstenaars? Hoe kan Almere zo’n voorbeeldige fietsstad zijn en tegelijk moeilijk doen over fatsoenlijke fietsenstallingen?

Maar ik vraag mij dit af: zijn de kosten voor raadsleden van het wekelijkse bacchanaal aan de Politieke Markt aan Stadhuisplein 1, nu 40.000 Euro per jaar zoals Alphons Muurlink van de PvdA ons wil doen geloven? Of zijn deze 90.000 Euro per jaar zoals de PVV zegt te weten? Hoe kom je daar nu achter? Ook vraag ik mij af hoeveel geld RaboVastGoed BV in Almere heeft verdiend met de aan- en verkoop van grond ten zuidzijde van de A27? En hoeveel grond bezitten ze al - voor een grijpstuiver - aan de Noordzijde van de A27? Ook wil ik graag weten wat er de laatste 10 jaar is uitgegeven aan die ene website 'Almere.nl'? Ik hoorde dat dit ergens tussen de 40 en 50 miljoen Euro is? Wat ook geheim is dat zijn de kosten voor de DuurzaamheidAgenda, want Wethouder Duivesteijn kan die kosten niet berekenen(...) Toch zou ik het graag willen weten. En hoe is het gesteld met de 2 (maar eigenlijk 4, met geld van de provincie erbij) miljoen Euro die wij een paar jaar geleden gestoken hebben in de Diensteninnovatie van Nederland: ExSer. Nooit meer iets van gehoord. En wat was nu de opbrengst van de verkoop aan Reggefiber van Almere Fiber Pilot (AFP) ook alweer, ow, was dat ook al geheim? Ook een ander zogenaamd Almeers Academisch onderzoeksbureautje kreeg tegelijk met ExSer 2 miljoen Euro. De naam is mij al ontglipt, laat staan dat er iemand in Almere is die mij kan vertellen wat 'ze' met al dat geld gedaan hebben?

Maar het liefste zou ik weten waarom de brug der bruggen: de IJmeerbrug [1] [2], naar Weesp 'wordt doorgetrokken', en dan slechts als metrolijn. Dit terwijl iedereen weet dat díe brug - mét autobaan - doorgetrokken moet worden naar Durgerdam om zo aan te sluiten op de Ring A10 Noord waar nog wel ruimte is om het verkeer normaal af te werken! Wie het weet mag het zeggen!

Maar wie is er in dat gat gedoken dat het ‘Dagblad van Almere’ achterliet toen zij die laatste echte krant ophieven? Niet Almere Vandaag of de andere huis-aan-huis bladen en ook niet het web. (Onderzoek)journalistiek is met het badwater weggegooid, heel jammer.
Helemaal verstoken van berichtgeving is Almere overigens niet. Het zijn momenteel de jongens en meisjes van de afdeling Communicatie van Stadhuisplein 1 die het complete nieuws in Almere samenstellen (de rss-feeds van de gemeente Almere). En dat kunnen ze erg goed, de meeste hebben de School voor Journalistiek gevolgd. Nee, ethos oid hebben ze daar met het journalistenvak niet meegekregen, anders zouden deze pers-, redactie- , journalist- en communicatieambtenaren wel bij een normale krant werken, dit om bestuur, ambtelijke organisatie en politiek te controleren. Nee, deze ‘journalisten’ doen het tegenovergestelde. Deze overheidsjournalisten zijn de spreekbuis van lieden die de bedoeling hebben de burgers te bedonderen. Zij schrijven de (pers)berichtjes voor de bestuurders van de stad: voor b en w cs. en dát heet propaganda. Samen zorgen zij ervoor dat hun leugenachtige berichtenstroom een-op-een wordt vermenigvuldigd. Gekopieerd om ALLE kolomen van wat nog wel verschijnt – digitaal of druk – in Almere lekker goedkoop te vullen. Ja inderdaad, het is de omgekeerde wereld in Almere en van wederopstanding van de lokale Pers is geen sprake.

Peter Aggenbach - Almere.nu

Subcategorieën

Nieuwsflits

We hebben 6 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home