Almere.org

Dames worden beter geen wethouder in Almere!

Door: Peter Aggenbach - Dial

Afgelopen donderdagavond 29 maart 2012 werd wethouder Berdien Steunenberg via een Motie van Wantrouwen - die raadsbreed werd aangenomen - ontslagen. Toen de stemming voorbij was verliet zij met opgeheven hoofd de raadszaal om via de voordeur Stadhuisplein 1 te verlaten. Dat wilde zij graag want zo was ze tenslotte ook binnengekomen, zei ze nog in haar laatste voordracht.

Ik neem even de tijd om op te merken dat er ditmaal geen enkele media bij betrokken was of verantwoordelijk is voor de val van deze wethouder. ‘Toen’, rond de eeuwwisseling maar liefst drie Almeerse VVD wethouders het politieke leven lieten, door de lokale ‘Linkse Media’, had Almere te maken met het ‘Dagblad tegen Almere’, deze bestaat allang niet meer en het slappe aftreksel van die krant heet tegenwoordig ‘Almere Vandaag’. Dit huis-aan-huisblad is door de lokale overheid opgekocht met een jaarlijkse verkapte subsidie van 750.000,-- Euro. Ook omroep Flevoland, goed voor 7 miljoen Euro subsidie, speelde ditmaal geen enkele rol, waarschijnlijk omdat Marco Penninkhof zijn arendsogen op Almere, door al zijn kroegentochten in benevelde toestand te vaak had gesloten en bovendien ten tijde van de val in London bivakkeerde. Achterin deze column grijp ik nog terug naar een stukje geschiedenis met de nodige url’s.

Wat is dan de reden dat Berdien Steunenberg moest hangen? De slappe verklaringen van de PvdA en het CDA die drie dagen later opgevoerd werden geven geen uitsluitsel. De ex-wethouder nam het haar mannenbroeders van het CDA en CU dan ook direct uiterst kwalijk dat er inhoudelijk geen enkel commentaar op haar functioneren werd geventileerd. Naderhand werd duidelijk in de CDA verklaring dat zij bedoelden dat Berdien Steunenberg niet vriendelijk genoeg met de oppositie communiceerde(…) Nu ja zeg,.. Dus de reden dat de fractievoorzitter Henk Hasper van het CDA als een ware Judas de gemeenteraad via het spreekgestoelte toesprak en adviseerde aan de goegemeente zijn eigen CDA/CU wethouder weg te sturen was omdát er niet braaf gecommuniceerd werd?

Berdien Steunenberg zelf probeerde in haar laatste speech nog wat duidelijkheid te verschaffen over de verhoudingen binnen het college van b en w in Almere: daarin – in die verhoudingen - ligt haar vertrek namelijk wel besloten. Genadeloos werd haar de mond gesnoerd door burgemeester Jorritsma die voor de verandering ‘haar raad’ weer eens voorzat. Over ‘personen’ mag men niet spreken in de raadszaal van Almere, anders komt de duivel van de geheimhouding om de hoek kijken. Nee, in de gemeenteraad van Almere wordt niet over geld, noch over bedrijven, noch over personen gesproken. Erg boeiend is de politiek in Almere dan ook niet. Wacht. Er mocht natuurlijk wel over Berdien Steunenberg in de openbaarheid gesproken worden! Dat zij tot op de grond toe werd afgebrand door nota bene haar eigen Christelijke broeders was vanzelfsprekend voor deze coalitie erg prettig.

Daags na haar gedwongen vertrek ziet de ex-wethouder haar kans schoon de wethouders Arno Visser (VVD) en Adri Duivesteijn (PvdA) uit het ‘collegiale bestuur’ van de stad ‘terug te pakken’. Bij het enige interessante programma van Omroep Flevoland: ‘Over Flevoland Gesproken’, blijkt dat de heren grievend jaloers waren op Berdien Steunenberg vanwege haar interessante portefeuille: aldus de ex-wethouder. De gefrustreerde Arno Visser met zijn ‘Financiën’ zou zich voornamelijk zitten te vervelen. Adri Duivesteijn heeft veel grote problemen want zijn ‘uitleggebieden’ hebben tot nu toe in plaats van 25 miljoen, slechts 4 miljoen opgeleverd. Adri Duivesteijn wilde om de gaten te vullen aanspraak maken op budget van de bestaande stad. Ja, en dat zag Berdien Steunenberg – terecht - niet zitten. En dan betaald parkeren in Almere Buiten. Berdien Steunenberg had wel degelijk goed naar de ondernemers in Buiten geluisterd. Zij wilde hen best tegemoet komen maar werd zij door het ‘collegiale bestuur’ (lees: Duivesteijn en Visser) waar ze deel van uitmaakte op pad gestuurd met onmogelijke non-voorstellen - voor de eveneens verzuipende ondernemers in Almere Buiten - die de grond onder haar voeten deed omtoveren in een sompig moeras waarin zij, na 14 jaar trouwe dienst voor het CDA, haar politieke dood heeft gevonden.

Ik hoop dat Berdien Steunenberg nog heel veel kennis en wetenswaardigheden over het zogenoemde ondoordringbare en ontransparante ‘collegiale bestuur’ met de burgers wil delen.

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat de drie ‘heksen van Almere’ de laan uitgestuurd werden. Nou ja ‘heksen’, dat viel mee reuze mee, maar ergens online werd het destijds zo geschreven. God, wat waren dat enerverende tijden zo rond de eeuwwisseling. Anne Bliek, Mieke Velsink en Pauline van Hoogenhuizen: alle drie VVD wethouder, alle drie weggestuurd (links naar archief Dial).
Wie nu terugkijkt weet gelijk dat de oorzaak van hun vertrek gelegen is in de toenmalige linkse media, het Dagblad van Almere met de ‘sterverslaggevers’ Bart Vuijk (nu: NHD/Dagblad Kennemerland) en Marcel Beijer (nu: Deze Week en Almere Zaken) en Omroep Flevoland met Marco Penninkhof (al 20 jaar vastgeroest bij OF). De noodlijdende krant die nooit meer dan 3000 abonnees heeft gehad stond in de volksmond ook wel bekend als het ‘Dagblad tegen Almere’. Omroep Flevoland zat toen nog in Almere (nu: Lelystad) en had in het geheel geen structuur. De krant en de regionale omroep werden sterk beïnvloed door de linkse partijen in de gemeenteraad, dat e.e.a. resulteerde in het koppensnellen van VVD wethouders was geen wonder.

Voor de toekomst lieve Almeerse dames, wees verstandig en wordt geen wethouder in Almere. Je bent als vrouw kansloos naast al die adhd drammerige en zeurende rotjochies die in Almere kans zien om hun voet tussen de deur te krijgen van het ‘collegiale bestuur’.

 

PVV bashen op niveau

(Foto: Bob Friedlander)
Column - Wethouder Adri Duivesteijn (PvdA) staat inmiddels landelijk bekend als een ordinaire PVV basher. Kijk zijn Twitter timeline er maar op na. In een verhouding van 1 op 2 gooit meneer er een beledigende tweet uit over de PVV. Wat speelt er allemaal af in dat hoofd van die man, die zich bezig moet houden met het bouwen van woningen in de Stad Almere. Wil je in Almere heden ten dagen een sociale huurwoning dan is de wachttijd acht jaar(…) Duivesteijn maakt zich druk om alles en nog wat behalve over hetgeen hij is aangenomen.

En zo kon het verkeren dat hij op twee januari jl. ter vervanging van burgemeester Jorritsma – afwezig vanwege haar 40-jarige bruiloft in Afrika – als locoburgemeester de nieuwjaarstoespraak mocht uitspreken. Zie: Duivesteijns nieuwjaarsspeech - PDF ].
Geheel in de lijn van de verwachting probeerde Duivesteijn het podium, hem gegeven als locoburgemeester en ‘vader’ van al de Almeerders, te misbruiken voor zijn subversieve anti PVV standpunten. Welnu, hij is dan ook zichtbaar door de mand is gevallen: een kleine geschiedenisles is hier op zijn plaatst.

Duivesteijn is een oud PvdA politicus uit de linkervleugel van de partij. Hij heeft specifieke interesse in de absolute macht. Duivesteijn denkt - terwijl heel politiek Nederland de afgelopen 20 jaar ingezien heeft dat dit idee onuitvoerbaar is - dat er door landelijke samenwerking van PvdA, GroenLinks en de SP een prachtig nieuw machtsblok ontstaat waarbij ‘links Nederland de vingers kan aflikken’. Helaas ondanks al zijn inzet, werd zijn oproep tot ‘Een Ander Nederland 2010’ de zoveelste mislukte oproep voor een ‘Progressieve Volkspartij’. Het is absurd, maar díe tegenslag maakte Duivesteijn de laatste twee jaren behoorlijk ‘chagrijnig’: zijn gekanker op de PVV wordt echter gaandeweg steeds luider.

En zo rolde Almere onder het juk van deze PvdA wethouder van de ene hetze in de andere. Toen ook nog onder het mom van een ‘Duurzaamheidwinkel’ de natuur- en milieumaffia (NMFF) via de achterdeur Stadhuisplein 1 werd binnengeloodst onder de verantwoordelijkheid van Duivesteijn, waren de poppen – opnieuw - aan het dansen tussen de wethouder en de PVV fractie. Ik heb daar op 14 november 2011 de volgende column, - Wethouder Adri Duivesteijn staat met een mond vol tanden - over geschreven.

Volkskrant steun en toeverlaat
Direct al bij het aantreden van het Almeerse college in  maart 2010 heeft Duivesteijn zijn mening over de PVV niet onder stoelen of banken gestoken. Als vanzelfsprekend heeft hij bij de Volkskrant goede contacten waardoor hij kans zag en ziet schokkende artikelen, opinies en interviews te publiceren met als insteek de PVV kapot te maken. Duivesteijn maakte hier gretig gebruik van met zijn bijdrage: Het is schokkend te zien hoe destructief de PVV is
Ik vind één voorbeeld aanhalen wel voldoende, het schetst Duivesteijn's haat tegen alles wat PVV is. Nu kun je over de PVV veel zeggen maar niet dat zij mensen stigmatiseert, anders dan dat Duivesteijn de PVV kiezer van hetzelfde laken een pak geeft. Het is Duivesteijn en niemand anders, die het nieuwe jaar 2012 opent met haat, heel veel haat, tegen alle Almeerders die de PVV een warm hart toedragen. Een betere start om in 2012 verder uit elkaar te groeien is er voor politiek links- en rechts-Almere niet.  Inmiddels staan Duivesteijn en zijn PvdA en de Almeerse PVV extreem ver uit elkaar en tegenover elkaar: dat ligt niet aan de PVV, maar dat ligt uitsluitend aan Duivesteijn zélf.

Het zijn deze activiteiten die hem door zijn partijgenoten niet in dank worden afgenomen. Duidelijk is dat de steun uit zijn partij er helemaal niet meer is. Namelijk anders had hij Almere allang verlaten voor een zetel op het pluche in de Eerste Kamer, die hem – nogmaals, door zijn eigen partij - niet gegund is. Meneer staat op de wachtlijst.

Gebonden aan Almere is hij in het geheel niet, maar graaien kan hij in Almere als de beste. Al 6 jaar maandelijks 1000,- Euro extra uit de belastingpot ter compensatie van de kosten voor zijn tweede huis in Almere: het eerste staat in Den Haag te wachten tot er daar weer emplooi is,… En zo etter je door als een naar boven gevallen politicus van een zure wegkwijnende en vooral achterlijke Partij voor de Arabieren.

Geld zat in Almere!

Column - Telkens probeer ik politici te wijzen op het anders besteden van geld. In mijn optiek is dat de crux van het bezuinigdilemma dat Almere momenteel zo hard weet te treffen. Ik weet niet of er lezers van mijn column zijn die Almeerse raadsleden kennen? Zo ja, vraag hen eens waarom er per jaar 625.000,- EUR naar het huis-aan-huis blaadje Almere Vandaag gaat? Ik vroeg het Ruud Pet de fractievoorzitter van GroenLinks op zijn eigen blog.
GroenLinks is toch typische een partij die het geld anders wil besteden dan de huidige coalitiepartijen. Maar Pet reageert helaas niet op mij. Hij blogde dat het GroenLinks een doorn in het oog is dat de bewaakte fietsenstallingen overgaan op cameratoezicht: nou dááraan gaat GroenLinks iets doen, aldus Pet(…) Dus schreef ik hem als reactie op zijn blog, het volgende:

Wat goed Ruud, je gaat er iets aan doen! Ik bedoel aan die 625.000,- EUR die jaarlijks, ja jaarlijks, op de rekening van Almere Vandaag wordt bijgeschreven. Die Stadhuis-aan-huis zaterdagbijlage 52 keer per jaar, is toch gewoon maar ordinaire propaganda voor dit stadsbestuur. Bovendien zie ik steeds vaker full colour pagina’s over de gemeenteraad die zomaar meegedrukt worden. Is het niet beter dat de politieke partijen hun eigen reclame maken en bekostigen? Waarom moeten de burgers van Almere die ook nog betalen?
Er is toch internet tegenwoordig, bovendien is de verplichting huis-aan-huis te bezorgen allang weggestreept. En hebben we nu: http://gemeenteblad.almere.nl/

Maar naast Stadhuis-aan-huis in Almere Vandaag is er nog een gemeentelijke huis-aan-huisdienst actief in Almere, die kost slechts 80.000,- EUR per jaar en misschien willen zij wel 4 keer per jaar een extra foldertje in de bus doen: vast wel.

Nu weet jij en ik, als je net zo snel als ik, de voorjaarsbegroting hebt doorgebladerd, dat het plan is de komende jaren zelfs 100.000,- EUR minder aan Almere Vandaag over te maken. Blijft er nog een aardige kluif van zeg 600.000,- EUR per jaar over, Ruud. Dát moet je niet willen Ruud. Doe wat aan die extreme subsidie, zodat er gewoon een bewaakt fietsenrek is in Almere en pas dan is iedereen echt tevreden, ja toch? Jij moet het regelen Ruud, want jij zit in de gemeenteraad. Ik wil best helpen, als maar wist hoe?

Wat mij betreft is er dus nog geld zat te verdelen in Almere. Dat blijkt wel als je zulke exorbitante bedragen kunt weggeven aan een onderneming, cq media, die je louter met dit geld vriendelijk gezind wilt houden. Zou je Almere Vandaag 300.000,- EUR per jaar minder geven, dan heb je de bibliotheek in Haven en Buiten al gered, om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Maar er is nog meer mismanagement rondom het uitgavenpatroon van Stadhuisplein 1 te Almere. Nog maar zo’n voorbeeld dan. Ik kan het wel van de daken schreeuwen: moet dit nou werkelijk?
De komende jaren, bezuinigingen of geen bezuinigingen, gaat er 4,5 miljoen EUR per jaar naar 100 a 150 uitzendkrachten exclusief voor Stadhuisplein 1 te Almere. Zie hier de aanbesteding waar ik vanochtend over struikelde: http://bit.ly/lOBnw0

Hoe strookt dit nou met de toezeggingen dat er op het gemeentelijk apparaat, in personele kosten,  gekort zal worden? Gaan er ambtenaren uit en komen er uitzendkrachten voor in de plaats? Ik kan het niet anders interpreteren. Ik zou zeggen doe eens de helft, maak zo 2 miljoen EUR vrij, al is het maar om wat cultuur te sparen. Maar nee, dat kan ‘men’ zelf aan Stadhuisplein niet verzinnen,….

En hier is er nog eentje! Moet dit nou werkelijk? Ja ja, de Almeerse miljoenen rollen alle kanten uit - behalve naar de burger – zo mag je constateren. Vertel mij wat er mis is met de publieksbalies aan Stadhuisplein 1? Waarom moeten die voor 9,4 miljoen verplaatst en opgeknapt worden? Het is zo toch een goed functionerend systeem: ben ik nou gek?
Hoe dan ook, VVD wethouder AP Visser Financiën, bedrijfsvoering en dienstverlening, stelt voor aan de gemeenteraad om maar eens even snel 9,4 miljoen op tafel te leggen,…. Hadden we nog niet zo lang geleden een ‘Werkplein’ nodig aan Stadhuisplein 1, dat toen overigens helemaal niet doorging - ook om dezelfde reden: beetje duur in de huidige tijden van armoe, komt AP Visser nu weer met een ander gek voorstel. Zouden ze, in de gemeenteraad, nu wel het lef hebben?

Lees even mee:
Beslispunt 3: voor aanpassingen aan het stadhuis een krediet van € 9,4 miljoen beschikbaar te stellen, dit leidt tot € 3,3 miljoen vrijval in de GIP reserve. Het voornemen is om de publieksbalies te moderniseren en rondom de centrale hal te plaatsen. Het oude gedeelte van het stadhuis (B & C vleugel) wordt gelijktijdig met het uitvoeren van het achterstallig onderhoud geschikt gemaakt voor flexibele werkconcepten. Ook worden in de A en D vleugel noodzakelijke aanpassingen gedaan met betrekking tot werkplekken en arbeidsomstandigheden. Voorgesteld wordt om hiervoor een krediet van € 9,4 miljoen beschikbaar te stellen. De bijgestelde raming leidt tot een vrijval van € 3,3 miljoen in de GIP-reserve, deze is reeds in de voorjaarsnota verwerkt.
Hier een linkje naar notudoc.nl: http://bit.ly/mnmmQ2

Zucht(…) Mijn voorstel is de volgende keer voor de verandering eens te stemmen op de juiste partij. Welke dat is laat ik maar even in het midden. Maak eens een rondje langs de websites van de lokale politieke partijen. Het is een schrijnend voorbeeld van geestelijke armoede, desinteresse en achterlijke bekrompen nonsens en onkunde. Helaas is ook nog eens de actualiteit ver te zoeken. Vandaag viel mijn oog op de grootste stommeling van deze week, de fractievoorzitter van het CDA - jazeker van die partij die cultuur in haar portefeuille heeft - Henk Hasper. En waar maakte Henk Hasper zich dit weekend vóór de besprekingen van de Voorjaarsnota bijzonder druk om? Ga je schamen Hasper: http://bit.ly/jj34Yx

Het spijt mij werkelijk, maar als we in Almere met dit soort onbenul een stad moeten besturen, komt er never nooit iets van terecht, absoluut niet!

Peter Aggenbach – Almere
18 mei 2011

Wethouder Adri Duivesteijn staat met een mond vol tanden

Column - Afgelopen gemeenteraadvergadering gaf Duivesteijn (PvdA) niet thuis op een simpele vraag van raadslid PVV-er Remco Gommers. De PVV wilde van de wethouder weten wat zijn ‘DuurzaamheidAgenda’ (ofwel: Verantwoording uitvoeringsagenda Almere Principles - PDF) de burgers van Almere kost? Een legitieme vraag van Gommers waar de wethouder telkenmale het antwoord op schuldig moet blijven. De PVV heeft de vraag namelijk al vaker tijdens de Politieke Markt aan de wethouder gesteld maar nooit kwam er meer dan het bekende gepruttel, de onverstaanbare zinnen en vooral het draaien om de hete brij, waar Duivesteijn om bekend staat. Zo dus ook tijdens een door de PVV aangevraagd debat (donderdag 10 nov. 2011) met de wethouder, klik hier voor de beeldregistratie door gemeente Almere.

Duurzaam is hot - dus óók in Almere - en waarschijnlijk daarom heeft de gemeente enkele jaren geleden een ‘DuurzaamheidLab’ ingericht voor de lieve som van 800.000 Euro per jaar. Het ‘Lab’ functioneerde min of meer als een ‘normale’ gemeentelijke dienst met de nodige externen. De afdeling introduceerde o.a. de Almere Principles. Na veel klachten over de zichtbaarheid en nut voor de burger van de dienst, werd dit jaar het DuurzaamheidLab omgetoverd tot DuurzaamheidWinkel,…. Althans zo werd het de burger verteld,… In werkelijkheid is het DuurzaamheidLab omgevormd in de DuurzaamheidAgenda en zo draait de gemeentelijke afdeling gewoon door én is de DuurzaamheidWinkel er bovenop gekomen: kosten 250.000 Euro. Het lab is weg, maar er is ‘n agenda en winkel bij gekomen.

Onderwijskwaliteit: over ambitie en aanpak

Door: René Peeters wethouder Onderwijs van de gemeente Almere

COLUMN - De kwaliteit van het basis- en voortgezet onderwijs in Almere wordt alleen al in 2011 ondersteund door een financiële impuls van  2.3 miljoen euro. Het motto is: van achterstand naar voorsprong. Een ambitieus motto. Als wethouder van onderwijs heb ik laten weten dat er aan het eind van deze collegeperiode geen zwakke scholen meer mogen zijn. Een enkeling kan zich niet in deze ambitie vinden. Te idealistisch. Daar wil ik graag het openbare debat over aan. In deze column maak ik daarmee een begin. Ik beperk me daarbij tot het basisonderwijs, omdat de opmerkingen ook uit die sector afkomstig waren.
Wat feiten. In Nederland is zo’n 7 % van de ruim 7000 basisscholen zwak. De critici vinden dat wij tevreden moeten zijn als we in vier jaar tijd op die 7 % zouden uitkomen. Nu hebben we nog 30% zwakke basisscholen. Stel dat we als College zouden accepteren dat er over vier jaar nog 7% van onze scholen zwak is dan zou ik niet graag al die kinderen die op die scholen zitten een hand moeten geven: 1750!

Waarom ben ik ongelukkig met het gebrek aan ambitie om geen zwakke scholen meer te hebben in nota bene vier jaar.
Als je een dijk bouwt en je staat toe dat er ergens een scheur van 50 cm zit dan hoef je die hele dijk niet te bouwen. Het toestaan van 7% zwakke scholen betekent dat  je nu al zegt: het ligt aan andere factoren dan de school. Mijn stelling is: de kwaliteit van een school ligt nooit aan de kinderen. Natuurlijk zijn de omstandigheden op de ene school zwaarder dan op de andere.  Maar die scholen krijgen daarvoor ook extra middelen (die overigens ook wat mij betreft flink verhoogd moeten worden).
Wees niet tevreden als individu, als stad, als ouder, als beroepskracht met het gemiddelde. Zeker niet omdat de inspectienorm ook nog aan de lage kant is. Je moet drie jaar achter elkaar slecht presteren om het predicaat ‘ zwak’ te krijgen. Ik zie in het onderwijs heel veel ambitieuze mensen. Veel mensen die zeggen: en nu gaan we ervoor! We hebben ook heel veel goede scholen: 70%. Het kan gewoon. Dan moet je niet aan de voorkant al zeggen dat het niet  gaat lukken, want dan haal je de urgentie weg. Te lang zijn de doelstellingen bijgesteld, omdat ze niet gehaald werden. Doelstellingen verplaatsen wil zeggen de druk verlagen. Je verlaagt bij het hordenlopen toch ook de hoogte van de horden niet als het je moeite kost, je gaat harder of anders trainen.

Voor nu nog één punt over aanpak. Zwakke scholen worden vaak sterker gemaakt door er een tijdelijke directeur neer te zetten: een deskundige interim directeur. De kwaliteit van die interim-directeuren is voor mij onomstreden. Maar toch kan de vraag opgeworpen worden: Is het inzetten van een interim directeur de oplossing? Ik heb een kleine suggestie: Een zwakke school moet  door de eigen directeur verbeterd worden. Als die directeur niet goed genoeg is moet hij op de werkplek geschoold worden. Die scholing is maatwerk door een specialist. Dat kost misschien acht uur per week gedurende een jaar. Als de directeur heel erg slecht is, bijvoorbeeld al drie jaar of meer op diezelfde zwakke school werkt dan moet deze wat anders gaan doen. Als een interim directeur vertrekt heeft de nieuwe schoolleiding nog niets geleerd. Heel vaak vallen scholen daarom na een interim-schap weer terug tot zwakke scholen. Mijn advies: zet specialisten met de kwaliteit van de interimdirecteur in die zittende of nieuwe directeuren on-the-job begeleiden. Dat heeft alleen maar voordelen. Borging van de kwaliteit voorop. En een specialist kan dan niet één school in twee jaar begeleiden, maar vijf scholen in één jaar. Dat is een tienvoudig rendement. Bezuiniging voor het bestuur terwijl je meer resultaat bereikt.

Tenslotte: als iedereen die verantwoordelijk is voor één school zich inspant om alleen die school in twee hooguit drie jaar weer op orde te krijgen dan….hebben we geen zwakke scholen meer. Eigenlijk gaat dit hele verhaal alleen om het verbeteren van één school: die van jezelf.
Zelf heb ik veel vertrouwen in dit project omdat schoolbesturen, raadsleden, onderwijsinspectie en veel ouders op één lijn zitten. Gewoon doen.

 

Nieuwsflits

We hebben 8 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home