Almere.org

Artikelen

Geld zat in Almere!

Column - Telkens probeer ik politici te wijzen op het anders besteden van geld. In mijn optiek is dat de crux van het bezuinigdilemma dat Almere momenteel zo hard weet te treffen. Ik weet niet of er lezers van mijn column zijn die Almeerse raadsleden kennen? Zo ja, vraag hen eens waarom er per jaar 625.000,- EUR naar het huis-aan-huis blaadje Almere Vandaag gaat? Ik vroeg het Ruud Pet de fractievoorzitter van GroenLinks op zijn eigen blog.
GroenLinks is toch typische een partij die het geld anders wil besteden dan de huidige coalitiepartijen. Maar Pet reageert helaas niet op mij. Hij blogde dat het GroenLinks een doorn in het oog is dat de bewaakte fietsenstallingen overgaan op cameratoezicht: nou dááraan gaat GroenLinks iets doen, aldus Pet(…) Dus schreef ik hem als reactie op zijn blog, het volgende:

Wat goed Ruud, je gaat er iets aan doen! Ik bedoel aan die 625.000,- EUR die jaarlijks, ja jaarlijks, op de rekening van Almere Vandaag wordt bijgeschreven. Die Stadhuis-aan-huis zaterdagbijlage 52 keer per jaar, is toch gewoon maar ordinaire propaganda voor dit stadsbestuur. Bovendien zie ik steeds vaker full colour pagina’s over de gemeenteraad die zomaar meegedrukt worden. Is het niet beter dat de politieke partijen hun eigen reclame maken en bekostigen? Waarom moeten de burgers van Almere die ook nog betalen?
Er is toch internet tegenwoordig, bovendien is de verplichting huis-aan-huis te bezorgen allang weggestreept. En hebben we nu: http://gemeenteblad.almere.nl/

Maar naast Stadhuis-aan-huis in Almere Vandaag is er nog een gemeentelijke huis-aan-huisdienst actief in Almere, die kost slechts 80.000,- EUR per jaar en misschien willen zij wel 4 keer per jaar een extra foldertje in de bus doen: vast wel.

Nu weet jij en ik, als je net zo snel als ik, de voorjaarsbegroting hebt doorgebladerd, dat het plan is de komende jaren zelfs 100.000,- EUR minder aan Almere Vandaag over te maken. Blijft er nog een aardige kluif van zeg 600.000,- EUR per jaar over, Ruud. Dát moet je niet willen Ruud. Doe wat aan die extreme subsidie, zodat er gewoon een bewaakt fietsenrek is in Almere en pas dan is iedereen echt tevreden, ja toch? Jij moet het regelen Ruud, want jij zit in de gemeenteraad. Ik wil best helpen, als maar wist hoe?

Wat mij betreft is er dus nog geld zat te verdelen in Almere. Dat blijkt wel als je zulke exorbitante bedragen kunt weggeven aan een onderneming, cq media, die je louter met dit geld vriendelijk gezind wilt houden. Zou je Almere Vandaag 300.000,- EUR per jaar minder geven, dan heb je de bibliotheek in Haven en Buiten al gered, om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Maar er is nog meer mismanagement rondom het uitgavenpatroon van Stadhuisplein 1 te Almere. Nog maar zo’n voorbeeld dan. Ik kan het wel van de daken schreeuwen: moet dit nou werkelijk?
De komende jaren, bezuinigingen of geen bezuinigingen, gaat er 4,5 miljoen EUR per jaar naar 100 a 150 uitzendkrachten exclusief voor Stadhuisplein 1 te Almere. Zie hier de aanbesteding waar ik vanochtend over struikelde: http://bit.ly/lOBnw0

Hoe strookt dit nou met de toezeggingen dat er op het gemeentelijk apparaat, in personele kosten,  gekort zal worden? Gaan er ambtenaren uit en komen er uitzendkrachten voor in de plaats? Ik kan het niet anders interpreteren. Ik zou zeggen doe eens de helft, maak zo 2 miljoen EUR vrij, al is het maar om wat cultuur te sparen. Maar nee, dat kan ‘men’ zelf aan Stadhuisplein niet verzinnen,….

En hier is er nog eentje! Moet dit nou werkelijk? Ja ja, de Almeerse miljoenen rollen alle kanten uit - behalve naar de burger – zo mag je constateren. Vertel mij wat er mis is met de publieksbalies aan Stadhuisplein 1? Waarom moeten die voor 9,4 miljoen verplaatst en opgeknapt worden? Het is zo toch een goed functionerend systeem: ben ik nou gek?
Hoe dan ook, VVD wethouder AP Visser Financiën, bedrijfsvoering en dienstverlening, stelt voor aan de gemeenteraad om maar eens even snel 9,4 miljoen op tafel te leggen,…. Hadden we nog niet zo lang geleden een ‘Werkplein’ nodig aan Stadhuisplein 1, dat toen overigens helemaal niet doorging - ook om dezelfde reden: beetje duur in de huidige tijden van armoe, komt AP Visser nu weer met een ander gek voorstel. Zouden ze, in de gemeenteraad, nu wel het lef hebben?

Lees even mee:
Beslispunt 3: voor aanpassingen aan het stadhuis een krediet van € 9,4 miljoen beschikbaar te stellen, dit leidt tot € 3,3 miljoen vrijval in de GIP reserve. Het voornemen is om de publieksbalies te moderniseren en rondom de centrale hal te plaatsen. Het oude gedeelte van het stadhuis (B & C vleugel) wordt gelijktijdig met het uitvoeren van het achterstallig onderhoud geschikt gemaakt voor flexibele werkconcepten. Ook worden in de A en D vleugel noodzakelijke aanpassingen gedaan met betrekking tot werkplekken en arbeidsomstandigheden. Voorgesteld wordt om hiervoor een krediet van € 9,4 miljoen beschikbaar te stellen. De bijgestelde raming leidt tot een vrijval van € 3,3 miljoen in de GIP-reserve, deze is reeds in de voorjaarsnota verwerkt.
Hier een linkje naar notudoc.nl: http://bit.ly/mnmmQ2

Zucht(…) Mijn voorstel is de volgende keer voor de verandering eens te stemmen op de juiste partij. Welke dat is laat ik maar even in het midden. Maak eens een rondje langs de websites van de lokale politieke partijen. Het is een schrijnend voorbeeld van geestelijke armoede, desinteresse en achterlijke bekrompen nonsens en onkunde. Helaas is ook nog eens de actualiteit ver te zoeken. Vandaag viel mijn oog op de grootste stommeling van deze week, de fractievoorzitter van het CDA - jazeker van die partij die cultuur in haar portefeuille heeft - Henk Hasper. En waar maakte Henk Hasper zich dit weekend vóór de besprekingen van de Voorjaarsnota bijzonder druk om? Ga je schamen Hasper: http://bit.ly/jj34Yx

Het spijt mij werkelijk, maar als we in Almere met dit soort onbenul een stad moeten besturen, komt er never nooit iets van terecht, absoluut niet!

Peter Aggenbach – Almere
18 mei 2011

Nieuwsflits

We hebben 16 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home