Almere.org

Artikelen

Onderwijskwaliteit: over ambitie en aanpak

Door: René Peeters wethouder Onderwijs van de gemeente Almere

COLUMN - De kwaliteit van het basis- en voortgezet onderwijs in Almere wordt alleen al in 2011 ondersteund door een financiële impuls van  2.3 miljoen euro. Het motto is: van achterstand naar voorsprong. Een ambitieus motto. Als wethouder van onderwijs heb ik laten weten dat er aan het eind van deze collegeperiode geen zwakke scholen meer mogen zijn. Een enkeling kan zich niet in deze ambitie vinden. Te idealistisch. Daar wil ik graag het openbare debat over aan. In deze column maak ik daarmee een begin. Ik beperk me daarbij tot het basisonderwijs, omdat de opmerkingen ook uit die sector afkomstig waren.
Wat feiten. In Nederland is zo’n 7 % van de ruim 7000 basisscholen zwak. De critici vinden dat wij tevreden moeten zijn als we in vier jaar tijd op die 7 % zouden uitkomen. Nu hebben we nog 30% zwakke basisscholen. Stel dat we als College zouden accepteren dat er over vier jaar nog 7% van onze scholen zwak is dan zou ik niet graag al die kinderen die op die scholen zitten een hand moeten geven: 1750!

Waarom ben ik ongelukkig met het gebrek aan ambitie om geen zwakke scholen meer te hebben in nota bene vier jaar.
Als je een dijk bouwt en je staat toe dat er ergens een scheur van 50 cm zit dan hoef je die hele dijk niet te bouwen. Het toestaan van 7% zwakke scholen betekent dat  je nu al zegt: het ligt aan andere factoren dan de school. Mijn stelling is: de kwaliteit van een school ligt nooit aan de kinderen. Natuurlijk zijn de omstandigheden op de ene school zwaarder dan op de andere.  Maar die scholen krijgen daarvoor ook extra middelen (die overigens ook wat mij betreft flink verhoogd moeten worden).
Wees niet tevreden als individu, als stad, als ouder, als beroepskracht met het gemiddelde. Zeker niet omdat de inspectienorm ook nog aan de lage kant is. Je moet drie jaar achter elkaar slecht presteren om het predicaat ‘ zwak’ te krijgen. Ik zie in het onderwijs heel veel ambitieuze mensen. Veel mensen die zeggen: en nu gaan we ervoor! We hebben ook heel veel goede scholen: 70%. Het kan gewoon. Dan moet je niet aan de voorkant al zeggen dat het niet  gaat lukken, want dan haal je de urgentie weg. Te lang zijn de doelstellingen bijgesteld, omdat ze niet gehaald werden. Doelstellingen verplaatsen wil zeggen de druk verlagen. Je verlaagt bij het hordenlopen toch ook de hoogte van de horden niet als het je moeite kost, je gaat harder of anders trainen.

Voor nu nog één punt over aanpak. Zwakke scholen worden vaak sterker gemaakt door er een tijdelijke directeur neer te zetten: een deskundige interim directeur. De kwaliteit van die interim-directeuren is voor mij onomstreden. Maar toch kan de vraag opgeworpen worden: Is het inzetten van een interim directeur de oplossing? Ik heb een kleine suggestie: Een zwakke school moet  door de eigen directeur verbeterd worden. Als die directeur niet goed genoeg is moet hij op de werkplek geschoold worden. Die scholing is maatwerk door een specialist. Dat kost misschien acht uur per week gedurende een jaar. Als de directeur heel erg slecht is, bijvoorbeeld al drie jaar of meer op diezelfde zwakke school werkt dan moet deze wat anders gaan doen. Als een interim directeur vertrekt heeft de nieuwe schoolleiding nog niets geleerd. Heel vaak vallen scholen daarom na een interim-schap weer terug tot zwakke scholen. Mijn advies: zet specialisten met de kwaliteit van de interimdirecteur in die zittende of nieuwe directeuren on-the-job begeleiden. Dat heeft alleen maar voordelen. Borging van de kwaliteit voorop. En een specialist kan dan niet één school in twee jaar begeleiden, maar vijf scholen in één jaar. Dat is een tienvoudig rendement. Bezuiniging voor het bestuur terwijl je meer resultaat bereikt.

Tenslotte: als iedereen die verantwoordelijk is voor één school zich inspant om alleen die school in twee hooguit drie jaar weer op orde te krijgen dan….hebben we geen zwakke scholen meer. Eigenlijk gaat dit hele verhaal alleen om het verbeteren van één school: die van jezelf.
Zelf heb ik veel vertrouwen in dit project omdat schoolbesturen, raadsleden, onderwijsinspectie en veel ouders op één lijn zitten. Gewoon doen.

 

Nieuwsflits

We hebben 23 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home