Almere.org

Eerste stap op weg naar een boekenplank vol AlmereVerhalen

“Een stad die aanzienlijk jonger is dan jezelf, dat prikkelt de verbeelding.” Het zijn de woorden van schrijver, columnist en presentator Stephan Sanders. Ze maken onderdeel uit van het boek dat hij schreef over de tijd die hij in 2010 doorbracht in Almere. Sanders is de eerste schrijver die deelnam aan het bijzondere literaire project de AlmereVerhalen. Op zaterdag 8 september keerde hij terug naar Almere en gaf in de nieuwe bibliotheek een exclusief voorproefje van zijn boek voor en over de stad. Hij werd bevraagd door literatuurkenner en -liefhebber Frits Huis.

Het idee voor de AlmereVerhalen ontstond in 2009 bij het samenstellen van de Cultuurnota ‘Stad met verbeelding’. Wethouder Arno Visser (Cultuur): “Je rol als overheid is enerzijds om te zorgen dat dingen die kwetsbaar zijn, behouden blijven. Anderzijds wil je zorgen dat er nieuwe dingen in de stad kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld musea, toneel, kunst in de openbare ruimte. Een paar jaar geleden dachten we: laten we ook eens naar andere vormen van cultuur kijken waar de overheid zich niet zo vaak mee bezighoudt. We kozen voor de literatuur. We wilden verschillende auteurs uitnodigen om te komen wonen in Almere en in een vrije opdracht te schrijven in en over de stad.”

Dagboek
De uitnodiging van wethouder Visser wordt door Stephan Sanders met veel enthousiasme geaccepteerd. In februari 2010 neemt hij zijn intrek in het Schrijvershuis aan de Diagonaal in Almere Centrum. Het is de week voor de veelbesproken gemeenteraadsverkiezingen. Almere staat volop in de landelijke belangstelling door de opmars van de PVV.

Stephan Sanders: “In mijn boek heb ik het wel over de hektiek die je destijds duidelijk voelde in de stad. Toch is het niet het belangrijkste thema. Ik wilde iets schrijven wat de journalistiek overstijgt, maar waarin ik wel op een dagboekachtige manier vertel over hoe ik Almere heb beleefd.”

Andere kijk op Almere
In een tweegesprek met Frits Huis beantwoordt Stephan Sanders vragen over zijn boek en leest hij tussendoor een aantal passages voor. Hij vertelt over zijn ontdekkingstochten door de stad, zijn gesprekken met bekende en onbekende Almeerders en zijn ervaringen met de karakteristieke Almeerse gebouwen en busbanen. 

Het veranderde voorgoed zijn kijk op de stad èn op zijn eigen woonplaats Amsterdam. Stephan Sanders: “Ik merkte dat ik Almere begon te verdedigen als ik mensen negatieve dingen hoorde zeggen over de stad. Dat doe ik overigens nog steeds. Ik ben intussen een soort zendeling voor Almere in Amsterdam. En dat terwijl iedereen van tevoren verwachtte dat ik een heel kritisch, badinerend boek zou gaan schrijven.”

Aangrijpend
Stephan Sanders beschrijft in zijn boek ook een zeer aangrijpende ervaring uit zijn persoonlijke leven, de dood van goede vriend Anil Ramdas. De twee kenden elkaar al sinds de jaren ’80 en waren onder andere collega’s bij opinieblad De Groene Amsterdammer en televisieprogramma Het Blauwe Licht. In maart 2010 zocht Ramdas Stephan Sanders op in het Schrijvershuis is Almere. Sanders: “Het was de laatste avond die we met z’n tweeën, als vanouds, doorbrachten. Ik zou er waarschijnlijk niet bij hebben stilgestaan als Anil Ramdas bijna twee jaar later, op 16 februari 2012, niet zelfmoord had gepleegd.”

Reeks in allerlei genres
Het boek van Stephan Sanders ligt vanaf februari 2013 in de winkels. Wethouder Visser: “Op dat moment introduceren we ook de volgende schrijver die een bijdrage gaat leveren aan de AlmereVerhalen. De droom is dat we hier in de bibliotheek en bij de mensen thuis over een tijdje een hele reeks hebben van werken in allerlei genres. De eerste stap op weg naar die droom hebben we vandaag gezet. Ik hoop dat nog vele schrijvers zich willen laten inspireren door Almere en verwoorden wat ze drijft en wat ze meemaken in de stad.”

Nieuwsflits

We hebben 17 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home Over Almere! Kunst en Cultuur Eerste stap op weg naar een boekenplank vol AlmereVerhalen