Almere.org

Floriade ingezet voor nieuwe woonwijk

Almere wil met de organisatie van de Floriade in 2022 het gebied aan de zuidoever van het Weerwater ontwikkelen. Daar moet een groene wijk verrijzen die het voorbeeld wordt voor toekomstige stadswijken in binnen- en buitenland. Hierbij wordt woningbouw gecombineerd met groen. Er is ruimte voor 600 woningen en 40.000 vierkante meter voorzieningen en commercieel vastgoed.

De gemeente levert dit voorstel vandaag in bij de Nederlandse Tuinbouwraad, die hierover in oktober een besluit neemt. De nieuwe stadswijk Floriade Almere krijgt een glooiend landschap met allerlei soorten bomen, struiken en bloemen. Een proeftuin met ruimte voor innovaties in de tuinbouw. Er is ook ruimte voor voedselproductie en de opwekking van duurzame energie. In aanloop naar het evenement wordt hier de komende tien jaar aan gewerkt. Het gebied is 45 hectare groot, inclusief camping en jachthaven. Tijdens de tentoonstelling zijn er modeltuinen, paviljoens en een theater. Ook moet gedacht worden aan een uitkijktoren, een Floriadehotel en een groene Bouwrai met Floriadewoningen.

Het gebied biedt ruimte aan 35.000 bezoekers per dag. Het kasteel maakt geen onderdeel uit van het plan. Hier werd eerder wel aan gedacht. Almere en de provincie betalen elk 10 miljoen euro. De totale kosten van de organisatie en aanleg van de Floriade zijn berekend op 77 miljoen.

Almere is net als Boskoop, Amsterdam en Groningen in de race voor de Floriade 2022.

Kosten
De Almeerse Floriade in 2022 kost bijna 77 miljoen euro. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders becijferd.

Er is 33 miljoen euro nodig voor de inrichting van het terrein bij de zuidoever van het Weerwater. Daarnaast is er geld nodig voor de projectorganisatie, communicatie en marketing. Ook is in de begroting een paar miljoen weggelegd voor mogelijke tegenvallers.  De gemeente legt 10 miljoen euro in. Ook de provincie trekt 10 miljoen euro uit voor de organisatie. Daarnaast verwacht de gemeente inkomsten via de kaartverkoop en sponsoring. Ook hebben beleggers Amvest en corporatie Ymere aangegeven in het gebied te willen investeren.

De gemeente denkt dat de Floriade door zo’n 2 miljoen mensen wordt bezocht. De Floriade levert verder naamsbekendheid op, werkgelegenheid en een economische voordelen voor het bedrijfsleven op. De Nationale Tuinbouwraad besluit in oktober of Almere de Floriade mag organiseren.

Groen
De zevende editie van de Floriade krijgt in Almere een permanent karakter. Dat staat in het voorstel van de gemeente.

Almere wil met de organisatie van de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022 werken aan een nieuwe groene stadswijk aan de zuidoever van het Weerwater. Die wijk is bedacht door stedenbouwkundige Winy Maas.

Er komt een levende bibliotheek met bomen, planten en bloemen, die letterlijk op alfabet worden aangelegd. Er is ook ruimte voor voedselproductie en de opwekking van duurzame energie. Het terrein is 45 hectare groot, inclusief de camping en jachthaven.

Aan een drie kilometer lange boulevard komen twee pleinen met entrees te liggen. Op het terrein  komen modeltuinen, paviljoens en een openlucht theater. En ook een groene bouwrai met Floriadewoningen, een uitkijktoren en een jeugdfloriade.

De Nationale Tuinbouwraad besluit in oktober of Almere met deze plannen de Floriade mag organiseren.

Besloten Vennootschap
Als de Nederlandse Tuinbouwraad ervoor kiest om Almere de Floriade te laten organiseren in 2022 dan zet Almere de organisatie van dit evenement weg in een BV.

De gemeente verwacht dat dit nodig is rond 2015 als er contracten voor investeringen getekend moeten worden. De BV Floriade 2022 moet zorgen voor een definitief masterplan, en een organisatorisch en financieel businessplan. De BV kan vrij in de markt opereren en staat op afstand van de politiek.

De stichting die direct na toekenning van het evenement aan Almere wordt opgericht, houdt toezicht op deze BV. Daarin zit de gemeente, de provincie, het bedrijfsleven en de Nederlandse Tuinbouwraad.

Bidboek in PDF
Floriade 2022 – Aanbod
Floriade 2022 – Ontwerp
Floriade 2022 - Green City
Floriade 2022 - Visie

Meer informatie: www.floriadealmere.nl

 

Nieuwsflits

We hebben 37 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home Over Almere! Kunst en Cultuur Floriade ingezet voor nieuwe woonwijk