Almere.org

Weekend begint op donderdagavond

Wel eens gehoord van de ‘Almeerse toegankelijkheidsprijs’? Deejays Olmo van Kranen en Yorgos Mayenburg niet, maar ze hebben zichzelf toch uitgeroepen tot winnaar 2012 ervan. Reden is de verhuizing van hun radioprogramma Een Blok aan je Been van de StadsOmroep Almere naar Radio A6. Vanaf 22 maart 2012 is het programma elke donderdagavond om 22.00 uur te horen op het nieuwe - niet gesubsidieerd - internetstation Radio A6. De uitzending vindt plaats vanuit de broedplaats BG-22-24 en is zoals elke week toegankelijk voor publiek. Ter ere van de eerste donderdagshow komen rapper Kapthijn en het Lelystadse The Up optreden.‘De bar is dan ook open,’ onderstreept presentator Olmo van Kranen het winnen van de prijs. ‘Want toegankelijkheid bestaat niet zonder bar. Om dat aan te dikken hebben we zelfs een even trouwe als gracieuze bardame!’ Aan de kerkgracht te Almere-Haven gaan de BG-deur en bar zodoende al om 21.30 uur open.
‘Dat betekent dus dat ons publiek getuige is van het radioprogramma, maar ook van de uiteenlopende artiesten die in ons programma optreden,’ benadrukt sidekick Yorgos Mayenburg. Door de geraffineerde technicus krijgt het publiek zelfs een prominente rol in het programma.

Want wat is dat geroezemoes dat elke uitzending over de stream galmt? Het publiek. Gedurende de hele uitzending staat er een microfoon open die de stem van het publiek weergeeft. ‘Onze overstap van StadsOmroep Almere naar Radio A6  hangt hier helemaal mee samen,’ legt deejay Olmo uit. ‘Om de sleur eruit te krijgen, wilden Yos en ik onszelf helemaal opnieuw uitvinden. Met dat proces zijn we nog lang niet klaar, maar we hebben de grote lijnen wel vast uitgezet. Radio voor en door publiek.’

De verhuizingen staan daarmee volledig in het teken van de programma-invulling. ‘Internetradio is zo eenvoudig dat we er veel nieuwe mogelijkheden in zien,’ meent co-host Yorgos. ‘Met name de huidige live-ervaring vanuit de BG bevalt ons prima: kaarslicht, spotjes, alles. Er is veel gevoel maar nog meer geleuter. Heerlijk!’

Volgens het duo begint voor Almeerders het weekend voortaan op donderdagavond. ‘Hard gaan is leuk,’ aldus de babbelgrage Olmo, ‘maar live gaan is harder.’ Meer informatie over Een Blok aan je Been en Radio A6 zijn te vinden via de website, het weblog, Twitter (@blokaanjebeen) en Facebook.

Alles op een rijtje: donderdag 22 maart 2012 vanaf 21.30 uur in de BG-22-24 en vanaf 22.00 uur op Radio A6. Een Blok aan je Been met Kapthijn en The Up. Entree: gratis (18+). Radio voor publiek.

Extra informatie over Een Blok aan je Been en de deejays:
Het radioprogramma Een Blok aan je Been is al sinds tijden de vaste uitlaatklep voor de Flevolandse undergroundscene. De aandacht en meerwaarde die het programma aan het Flevolandse culturele leven (met nadruk op jongerencultuur) gaf, is grootschalig door artiesten en andere kunstenaars beantwoord. In het programma traden de afgelopen jaren tientallen muzikanten en deejays op, waaronder Drumpatroon, Dubsteppen, Sonate Events, De Softies, Supermannen, Kikic, Wallnoize, Stating The Obviouz, The Shakedown 8, Surya, Ome Omar, Engel, Mitss, Kapthijn, Psicho, Millennium Miek, Angry Goose, DRT, Samora, Overgeers en vele anderen.
Het programma heeft goede banden met onder andere Drumpatroon, Dubsteppen, Sonate Events, 3VOOR12/Flevoland, Stichting Twisted, de BG-22-24, Label 1382 en bijna alle Flevolandse poppodia.

Naast dit radioprogramma presenteren de deejays ook regelmatig vanaf de bühne. Hoewel het lijstje evenementen veel uitgebreider is, presenteerde Yorgos en Olmo de afgelopen jaren onder andere op: hoofdpodium Bevrijdingsfestival Flevoland (2011), Cultuurnacht, het zomerfestival Gestrand, Snoerloos, Dubsteppen, Flavourland, Popsport, Vers, Metal Battle, het voormalige de Kan van Almere en de doldwaze muzikantensmeltkroes Almere Gaat Vreemd.

Deejay/kunstenaar/marketeer Olmo van Kranen is solo te volgen via Twitter @Olmovk.
Schrijver/blogger/zanger/beroepsidioot Yorgos Mayenburg is te volgen via @falderappes.

Het duo deed op 5 mei 2010 een kort televisieoptreden in bingo van De Wereld Draait Door (VARA). Dat was niet alleen Zoltanesque ervaring, maar tevens de historische uitvinding van het begrip ‘invalindiaan’. Die laatste taak nam Olmo van Kranen op zich.
In datzelfde jaar (2010) riep het duo zichzelf uit tot winnaar van de Aanheidsprijs 2010. Ook bij die verkiezing die nooit plaatsvond waren er geen tegenstanders genomineerd. Bovendien organiseerde Een Blok aan je Been destijds in de aanloop naar het festival Drumparktroon een zeven uur durende nachtradiomarathon op Stadsradio Almere (zomer 2010).
Om de lokale verbondenheid oprecht te onderstrepen, publiceerde Een Blok aan je Been op het weblog een even uitgebreid als emotioneel In Memoriam aan een gevallen Almeerse cultuursoldaat.

Extra info over de BG-22-24
De BG-22-24 is de oudste culturele broedplaats van Flevoland. Het moederschip landde ooit aan de Kerkgracht 22-24 te Almere-Haven, met dank aan woonstichting De Alliantie. In 2011 werd aan de overkant (Kerkgracht 105) een satelliet-BG geopend: The Botfactory.
In 2010 won de BG-22-24 de OPA Cultuurprijs, die werd overhandigd door wethouder Berdien Steunenberg. De kunstenaars betrokken bij de BG-22-24 laten regelmatig van zich horen door publiciteitsstunts, experimenten en festivals, zoals Metrostation Almere-Haven, de Pita-kaasbrug, het zomerfestival Gestrand, Plaats-Delict en Vers. Deelnemers van de BG-22-24 werden ook betrokken in het belangrijke cultuurinitiatief Almere 2.0.

 

 

Nieuwsflits

We hebben 36 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home Over Almere! Kunst en Cultuur Weekend begint op donderdagavond