Almere.org

Artikelen

In memoriam: Pers Almere al negen jaar dood!

Peter Aggenbach - DIAL/AlmereColumn - Aan de veel te voorzichtige en veel te nette column van Mario Withoud op de website van Dichtbij.nl/almere heb ik natuurlijk nog wel iets toe te voegen. Withoud beklaagt zich daarin over één van mijn stokpaardjes: het Almeerse lokale journaille, of wat daar voor doorgaat. Vandaar!
Volgens Withoud wordt er zelden meer iets onderzocht of binnenstebuiten gekeerd in Almere sinds het vertrek, 1 januari 2003, van het ‘Dagblad van Almere’. En dát klopt! En dááraan erger ik mij in ieder geval al jaren kapot! Daarom is het goed dat Withoud erover begint, maar hij komt helaas niet overtuigend genoeg over.


De burgers van Almere zijn uitermate slecht geïnformeerd omdat het aan een normale krant, met een normale redactie ontbreekt. Normaal betekent hier, zoals het een krant betaamt, met journalisten die zich de benen uit hun lijf lopen om o.a. zaken te onderzoeken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit soort ‘dingen’ komen - als we de drie plaatselijke sufferdjes [1] [2] [3], de mislukte lokale omroep, en de eveneens mislukte regionale omroep mogen geloven - niet voor in Almere. Zijn er geen misstanden? Nee, volgens gevestigde media in Almere niet, want ze schrijven er niet over en laat staan dat ze iets onderzoeken.

Gelukkig weet Withoud ook dat er wél misstanden zijn, maar het zou veel te duur zijn om dieper op al die narigheid in te gaan, laat staan te onderzoeken, zo schrijft hij. Helaas weet niemand er een oplossing voor en ‘Almere’ laat dat maar zo. Ik hoef hier niet te vertellen dat dit proces van nalatigheid eigenlijk veel mensen uit het Circuit erg goed uitkomen(…)

Zo schrijft Withoud omzichtig om vooral niemand tegen de schenen te schoppen: Daarnaast speelt er genoeg in Almere waar meer over te vertellen valt. Ik noem maar wat. Hoe gewenst en realistisch is de groei van Almere nog? Hoe staat het hier werkelijk met de criminaliteit? Valt die criminaliteit mee zoals de burgemeester zegt of heeft de PVV gelijk? Waarom komt zo weinig van de cultuursubsidie terecht bij kunstenaars? Hoe kan Almere zo’n voorbeeldige fietsstad zijn en tegelijk moeilijk doen over fatsoenlijke fietsenstallingen?

Maar ik vraag mij dit af: zijn de kosten voor raadsleden van het wekelijkse bacchanaal aan de Politieke Markt aan Stadhuisplein 1, nu 40.000 Euro per jaar zoals Alphons Muurlink van de PvdA ons wil doen geloven? Of zijn deze 90.000 Euro per jaar zoals de PVV zegt te weten? Hoe kom je daar nu achter? Ook vraag ik mij af hoeveel geld RaboVastGoed BV in Almere heeft verdiend met de aan- en verkoop van grond ten zuidzijde van de A27? En hoeveel grond bezitten ze al - voor een grijpstuiver - aan de Noordzijde van de A27? Ook wil ik graag weten wat er de laatste 10 jaar is uitgegeven aan die ene website 'Almere.nl'? Ik hoorde dat dit ergens tussen de 40 en 50 miljoen Euro is? Wat ook geheim is dat zijn de kosten voor de DuurzaamheidAgenda, want Wethouder Duivesteijn kan die kosten niet berekenen(...) Toch zou ik het graag willen weten. En hoe is het gesteld met de 2 (maar eigenlijk 4, met geld van de provincie erbij) miljoen Euro die wij een paar jaar geleden gestoken hebben in de Diensteninnovatie van Nederland: ExSer. Nooit meer iets van gehoord. En wat was nu de opbrengst van de verkoop aan Reggefiber van Almere Fiber Pilot (AFP) ook alweer, ow, was dat ook al geheim? Ook een ander zogenaamd Almeers Academisch onderzoeksbureautje kreeg tegelijk met ExSer 2 miljoen Euro. De naam is mij al ontglipt, laat staan dat er iemand in Almere is die mij kan vertellen wat 'ze' met al dat geld gedaan hebben?

Maar het liefste zou ik weten waarom de brug der bruggen: de IJmeerbrug [1] [2], naar Weesp 'wordt doorgetrokken', en dan slechts als metrolijn. Dit terwijl iedereen weet dat díe brug - mét autobaan - doorgetrokken moet worden naar Durgerdam om zo aan te sluiten op de Ring A10 Noord waar nog wel ruimte is om het verkeer normaal af te werken! Wie het weet mag het zeggen!

Maar wie is er in dat gat gedoken dat het ‘Dagblad van Almere’ achterliet toen zij die laatste echte krant ophieven? Niet Almere Vandaag of de andere huis-aan-huis bladen en ook niet het web. (Onderzoek)journalistiek is met het badwater weggegooid, heel jammer.
Helemaal verstoken van berichtgeving is Almere overigens niet. Het zijn momenteel de jongens en meisjes van de afdeling Communicatie van Stadhuisplein 1 die het complete nieuws in Almere samenstellen (de rss-feeds van de gemeente Almere). En dat kunnen ze erg goed, de meeste hebben de School voor Journalistiek gevolgd. Nee, ethos oid hebben ze daar met het journalistenvak niet meegekregen, anders zouden deze pers-, redactie- , journalist- en communicatieambtenaren wel bij een normale krant werken, dit om bestuur, ambtelijke organisatie en politiek te controleren. Nee, deze ‘journalisten’ doen het tegenovergestelde. Deze overheidsjournalisten zijn de spreekbuis van lieden die de bedoeling hebben de burgers te bedonderen. Zij schrijven de (pers)berichtjes voor de bestuurders van de stad: voor b en w cs. en dát heet propaganda. Samen zorgen zij ervoor dat hun leugenachtige berichtenstroom een-op-een wordt vermenigvuldigd. Gekopieerd om ALLE kolomen van wat nog wel verschijnt – digitaal of druk – in Almere lekker goedkoop te vullen. Ja inderdaad, het is de omgekeerde wereld in Almere en van wederopstanding van de lokale Pers is geen sprake.

Peter Aggenbach - Almere.nu

Nieuwsflits

We hebben 12 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home