Almere.org

Artikelen

Dames worden beter geen wethouder in Almere!

Door: Peter Aggenbach - Dial

Afgelopen donderdagavond 29 maart 2012 werd wethouder Berdien Steunenberg via een Motie van Wantrouwen - die raadsbreed werd aangenomen - ontslagen. Toen de stemming voorbij was verliet zij met opgeheven hoofd de raadszaal om via de voordeur Stadhuisplein 1 te verlaten. Dat wilde zij graag want zo was ze tenslotte ook binnengekomen, zei ze nog in haar laatste voordracht.

Ik neem even de tijd om op te merken dat er ditmaal geen enkele media bij betrokken was of verantwoordelijk is voor de val van deze wethouder. ‘Toen’, rond de eeuwwisseling maar liefst drie Almeerse VVD wethouders het politieke leven lieten, door de lokale ‘Linkse Media’, had Almere te maken met het ‘Dagblad tegen Almere’, deze bestaat allang niet meer en het slappe aftreksel van die krant heet tegenwoordig ‘Almere Vandaag’. Dit huis-aan-huisblad is door de lokale overheid opgekocht met een jaarlijkse verkapte subsidie van 750.000,-- Euro. Ook omroep Flevoland, goed voor 7 miljoen Euro subsidie, speelde ditmaal geen enkele rol, waarschijnlijk omdat Marco Penninkhof zijn arendsogen op Almere, door al zijn kroegentochten in benevelde toestand te vaak had gesloten en bovendien ten tijde van de val in London bivakkeerde. Achterin deze column grijp ik nog terug naar een stukje geschiedenis met de nodige url’s.

Wat is dan de reden dat Berdien Steunenberg moest hangen? De slappe verklaringen van de PvdA en het CDA die drie dagen later opgevoerd werden geven geen uitsluitsel. De ex-wethouder nam het haar mannenbroeders van het CDA en CU dan ook direct uiterst kwalijk dat er inhoudelijk geen enkel commentaar op haar functioneren werd geventileerd. Naderhand werd duidelijk in de CDA verklaring dat zij bedoelden dat Berdien Steunenberg niet vriendelijk genoeg met de oppositie communiceerde(…) Nu ja zeg,.. Dus de reden dat de fractievoorzitter Henk Hasper van het CDA als een ware Judas de gemeenteraad via het spreekgestoelte toesprak en adviseerde aan de goegemeente zijn eigen CDA/CU wethouder weg te sturen was omdát er niet braaf gecommuniceerd werd?

Berdien Steunenberg zelf probeerde in haar laatste speech nog wat duidelijkheid te verschaffen over de verhoudingen binnen het college van b en w in Almere: daarin – in die verhoudingen - ligt haar vertrek namelijk wel besloten. Genadeloos werd haar de mond gesnoerd door burgemeester Jorritsma die voor de verandering ‘haar raad’ weer eens voorzat. Over ‘personen’ mag men niet spreken in de raadszaal van Almere, anders komt de duivel van de geheimhouding om de hoek kijken. Nee, in de gemeenteraad van Almere wordt niet over geld, noch over bedrijven, noch over personen gesproken. Erg boeiend is de politiek in Almere dan ook niet. Wacht. Er mocht natuurlijk wel over Berdien Steunenberg in de openbaarheid gesproken worden! Dat zij tot op de grond toe werd afgebrand door nota bene haar eigen Christelijke broeders was vanzelfsprekend voor deze coalitie erg prettig.

Daags na haar gedwongen vertrek ziet de ex-wethouder haar kans schoon de wethouders Arno Visser (VVD) en Adri Duivesteijn (PvdA) uit het ‘collegiale bestuur’ van de stad ‘terug te pakken’. Bij het enige interessante programma van Omroep Flevoland: ‘Over Flevoland Gesproken’, blijkt dat de heren grievend jaloers waren op Berdien Steunenberg vanwege haar interessante portefeuille: aldus de ex-wethouder. De gefrustreerde Arno Visser met zijn ‘Financiën’ zou zich voornamelijk zitten te vervelen. Adri Duivesteijn heeft veel grote problemen want zijn ‘uitleggebieden’ hebben tot nu toe in plaats van 25 miljoen, slechts 4 miljoen opgeleverd. Adri Duivesteijn wilde om de gaten te vullen aanspraak maken op budget van de bestaande stad. Ja, en dat zag Berdien Steunenberg – terecht - niet zitten. En dan betaald parkeren in Almere Buiten. Berdien Steunenberg had wel degelijk goed naar de ondernemers in Buiten geluisterd. Zij wilde hen best tegemoet komen maar werd zij door het ‘collegiale bestuur’ (lees: Duivesteijn en Visser) waar ze deel van uitmaakte op pad gestuurd met onmogelijke non-voorstellen - voor de eveneens verzuipende ondernemers in Almere Buiten - die de grond onder haar voeten deed omtoveren in een sompig moeras waarin zij, na 14 jaar trouwe dienst voor het CDA, haar politieke dood heeft gevonden.

Ik hoop dat Berdien Steunenberg nog heel veel kennis en wetenswaardigheden over het zogenoemde ondoordringbare en ontransparante ‘collegiale bestuur’ met de burgers wil delen.

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat de drie ‘heksen van Almere’ de laan uitgestuurd werden. Nou ja ‘heksen’, dat viel mee reuze mee, maar ergens online werd het destijds zo geschreven. God, wat waren dat enerverende tijden zo rond de eeuwwisseling. Anne Bliek, Mieke Velsink en Pauline van Hoogenhuizen: alle drie VVD wethouder, alle drie weggestuurd (links naar archief Dial).
Wie nu terugkijkt weet gelijk dat de oorzaak van hun vertrek gelegen is in de toenmalige linkse media, het Dagblad van Almere met de ‘sterverslaggevers’ Bart Vuijk (nu: NHD/Dagblad Kennemerland) en Marcel Beijer (nu: Deze Week en Almere Zaken) en Omroep Flevoland met Marco Penninkhof (al 20 jaar vastgeroest bij OF). De noodlijdende krant die nooit meer dan 3000 abonnees heeft gehad stond in de volksmond ook wel bekend als het ‘Dagblad tegen Almere’. Omroep Flevoland zat toen nog in Almere (nu: Lelystad) en had in het geheel geen structuur. De krant en de regionale omroep werden sterk beïnvloed door de linkse partijen in de gemeenteraad, dat e.e.a. resulteerde in het koppensnellen van VVD wethouders was geen wonder.

Voor de toekomst lieve Almeerse dames, wees verstandig en wordt geen wethouder in Almere. Je bent als vrouw kansloos naast al die adhd drammerige en zeurende rotjochies die in Almere kans zien om hun voet tussen de deur te krijgen van het ‘collegiale bestuur’.

 

Nieuwsflits

We hebben 24 gasten en geen leden online

U bevindt zich hier: Home